Wednesday, January 20, 2010

TransStmívání to je Romeo a Julie...s kousnutím!


V současnosti Shakespearova Romea představuje moderní Eda a Julii zase současná Běla. Alespoň pro teenagery.
Pro všechny, kteří jsou transmediálním procesem nedotčeni, dodám, že se jedná o ústřední literární postavy světového bestselleru Stmívání (v originále Twilight) autorky Stephenie Meyerové - totiž o Edwarda Cullena a Bellu Swan.
Základem silného příběhu je zakázaná láska mezi sedmnáctiletou studentkou Isabellou a nesmrtelným stejně „starým“ vegetariánským upírem Edwardem. V průběhu romantické fikce jejich cit rozkvétá stejně tak, jako se objevují další a další překážky, jež jim brání v cestě za šťastným americkým koncem. V jednotlivých dílech tetralogie Stmívání (2005), Nový měsíc (2006), Zatmění (2007) a Rozbřesk (2008) nahlédneme nejen do temného světa upírů ale i do indiánského kmene vlkodlaků a to vše na pozadí středoškolského života v maloměstě Forks ve Washingtonu.

Stmívání jako transmediální vyprávění
Není divu, že úspěšná literární předloha se v roce 2008 dočkala adaptace i na plátně. Stagnující produkční společnost Summit entertainment se v témže roce právě díky Stmívání dostala na osmé místo v žebříčku nejúspěšnějších filmových společností. Podle transmediální teorie Henryho Jenkinse se vyprávění často rozptýlí do různých kanálů médií. V tomto případě si Summit entertainment vybral zpracování nejprodávanější knihy roku 2008 v USA.
A jak tento pohádkový příběh vznikl? Iluzionisticky. Americká spisovatelka Meyerová totiž začala tento svůj první (!) literární počin psát na základě svého snu. Zdálo se jí o zamilované dívce, jejíž city patří pohlednému upíru, který jí city opětuje, avšak netouží zároveň po ničem jiném než po její lidské krvi. A tak svůj neobvyklý sen zaznamenala po probuzení na počítač. Zmíněná klíčová kapitola je k přečtení tady a další podrobnosti si můžete přečíst na oficiálních stránkách spisovatelky. Na nátlak sestry rozeslala Stephenie Meyerová rukopis Stmívání asi 15 literárním agenturám. Stačila jedna kladná odpověď, aby ji zajistila smlouvu s vydavatelskou společností - Little, Brown and Company. Ze Stmívání se překvapivě stal knižní hit a Meyerová nepřestala ve vyprávění svého příběhu a poskytla čtenářkám další pokračování, což je podle profesora Jenkinse další jev transmediálního vyprávění tj. navazovat na již povedené koncepty popř. jejich existenci prodlužovat.
Funguje transmediální spolupráce mezi filmem a knihou v České republice? Inu, v biografech se právě promítá druhý díl populární ságy Nový měsíc a vydavatelství úspěšně prodávají nové publikace. Zároveň se dotáčí třetí filmové pokračování a na knižních pultech stojí čerstvé grafické zpracování všech 4 svazků - tzv. zvláštní dárková edice. Nutno podotknout, že ji do prodejen distributoři stihli uvést ještě před vánočními svátky. Nakladatelství Egmont vydalo pro české čtenáře tyto knihy v původních obalech a v pevných vazbách v souvislosti s uvedením premiéry filmu Twilight sága: Nový měsíc. Pro zajímavost při zakoupení celého kompletu Vám vybraná knihkupectví v Praze darují i originální DVD úvodního filmu Stmívání. Egmont ČR vydal i ilustrované průvodce prvním a druhým filmem, kde nechybí zajímavosti z natáčení a rozhovory s protagonisty a tvůrci. Tištěné zpracování počátečního dílu se umístilo na čtvrtém místě v celonárodní anketě o nejoblíbenější knihu českého čtenáře, která se uskutečnila na podzim roku 2009.
Televize byla dalším médiem, které Twilight zasáhl. V loňském roce obdrželi představitelé hlavních postav ve filmovém ztvárnění Kristen Stewart a Robert Pattinson cenu za nejlepší polibek roku 2009 v rámci udělování filmových cen americké kabelové televize MTV. Několik sdílených videí na toto téma naleznete na http://www.youtube.com/watch?v=HEcNqmRuTyA nebo můžete navštívit přímo oficiální profilové stránky na tomto webu. Produkční společnost Gliff oblékla Stmívání do muzikálového kabátu a využila tak původního příběhu pro své zviditelnění. Písně z této parodie jsou k poslechu taktéž na http://www.youtube.com/. Znamenitý úspěch upíří romance inspiroval i telekomunikační společnosti. U většiny českých operátorů si lze objednat oficiální českou verzi hry Twilight na mobilní telefon.

Stmívání a produsage
I ve Stmívání se projevuje produsage, což je přesné pojmenování pro aktivní publikum vytvářející obsah. Příznivci romanticko-hororové ságy již vytvořili nad 500 hravých aplikací a stejné množství stránek na sociální síti Facebook. Jedna z nich se chlubí počtem necelých 1 400 000 členů a vy se na ni můžete podívat zde. Fanoušci vybrali i desítku nejlepších blogů věnujících se tomuto fenoménu. Na dalších spřízněných webových stránkách zase fanoušek sestavil kompletní seznam skladeb, které souvisí se ságou. Nutné zmínit i existenci četných zesměšňujících video napodobenin povedené ságy. Tvůrčí stoupenci fantasy románu vytváří sítě blogů a webových stránek, kde pokračují v osudech Edwarda a Isabelly a vytváří tak nové obsahy. Některé ze zahraničních fiktivních příběhů lze přečíst tady a v drtivé většině případů se fanfiction objevuje i na neoficiálních webových stránkách fanoušků celého světa v různých jazykových mutacích. Česká fanfiction na pokračování v podobě povídek či dokonce poezie sídlí v domově všech fanoušků Twilight.

No comments:

Post a Comment