Sunday, April 14, 2013

Zombíci, bomby a běh! Mobilní aplikace motivující ke sportu jsou na výsluní


V současnosti snad neexistuje populárnější sport než běh. Běhají mladí, staří, starší i ti nejstarší. Běh zažívá novodobou renesanci. Inspirovali jsme se snad Forrestem Gumpem a posvátnou větou „Run, Forrest, run“? Možná, že ano. Běh je vedle chůze nejpřirozenějším pohybem člověka. 
Nepotřebujete k němu zvláštní vybavení. Stačí staré tepláky, kvalitní boty a to je vše. Platí to ale opravdu i dnes?  S rozvojem technologií jsme pochopili, že je daleko zábavnější běhat při poslechu hudby, která nás vyhecuje k lepším výkonům a přiznejme si to – daleko rychleji nám samotná trasa ubíhá. Dříve lidé běhali při poslechu walkmana (později discmana), což vyžadovalo fyzickou zdatnost himalájského šerpy vzhledem k velikosti a nepraktičnosti samotného přístroje. Revoluci nastolily až malé MP3 přehrávače či iPody, které si můžeme pohodlně připnout kamkoli na sportovní oblečení. Jsou prakticky neviditelné, ale bezchybně splňují svůj účel.

S postupným vývojem chytrých mobilních telefonů došli vývojáři ještě dále. Mnohým lidem chybí pro jakýkoli druh sportu motivace, přiznejme si to – donutit se jít běhat v přízemních mrazících je prostě dřina. Hudba již přestala stačit. Lidé potřebují ke sportu parťáka, který je podpoří a nemusí jít nutně o zástupce homo sapiens. Postačí k tomu klidně cool mobilní aplikace. Vybrat si mohou běžečtí nadšenci z nepřeberného množství – od serióznějších až po ty „hravější“.



Od GPS trackování přes likvidaci bomb
Na trhu dnes existuje mnoho nejrůznějších aplikací specializující se právě na běhání. Všechny fungují na velice podobném principu. Součástí je GPS trackování, které slouží k mapování samotného běhu. Další součástí je měření rychlosti běhu, počet uběhnutých kilometrů, počet spálených kalorií. Aplikace je vlastně technologie běžeckého pásu ukrytá ve vašem telefonu, která však nabízí mnoho dalšího. Ať už je to naplánování kompletního cvičícího či hubnoucího plánu, audio pokyny od trenéra/trenérky či odměny a bonusy za vaše úspěchy. Pro ty, kteří touží kromě sportu i po zábavě, jsou určeny aplikace, ve kterých zneškodňují bomby či prchají před zombíkama. Velkým pozitivem je, že většinu aplikací si mohou uživatelé stáhnout zdarma. Sportovat tak může opravdu každý.


Sports tracker – spolehlivý parťák nejen při běhání
Sports tracker je velice oblíbenou mobilní aplikací právě v České republice. A to zejména z důvodu jednoduchého ovládání, přehledného designu a možností propojení s Facebookem a Twitterem. Největším bonusem Sports trackeru je však bezpochyby silná česká komunita - ihned mohou uživatelé zjistit, kdo v jejich okolí tuto aplikaci využívá. Aplikace mimo jiné nezaznamenává pouze běh, ale také další sporty jako např. lyžování, kolečkové brusle, jízdu na kole aj. 
Sports tracker si dobře uvědomuje, že v jednoduchosti a efektivitě je síla. Přehledně za sebe řadí informace o uběhnutých kilometrech, průměrné rychlosti i době trvání sportu. Šikovnou vychytávku představuje záložka Explore, kde uživatel ihned zjistí, kdo v jeho okolí sportuje za pomocí Sport Trackeru. Skvělá je i záložka Diary, která přehledně zobrazuje veškerou vykonanou sportovní aktivitu. Pokud nepotřebujete ozdobné kudrlinky, ale líbí se vám jednoduchost a efektivita, je Sports tracker určen právě vám.


Endomondo – sportovní sociální síť
Mobilní aplikace Endomondo byla spuštěna v roce 2008 a v současnosti má přes 12 milionů uživatelů ve více než 200 zemích po celém světě. Jak se můžeme dočíst na oficiálních stránkách hlavním snem a vizí bylo: 

To pursue a dream of changing the way you do sports whether you are at elite level or merely someone who wishes to get into shape.The vision is to create a service that makes sports more exciting and to offer the ability to unite a large group of physically active people.“

Endomondo můžeme označit za menšího bratra Facebooku, jedná se o sportovní sociální síť s propracovanými možnostmi užívání. Kromě informací o uběhnuté trase, rychlosti a dalších základních prvků mohou uživatelé pomocí aplikace sledovat sportovní aktivitu svých přátel, komentovat ji, zapojovat se do diskuzí či si vyměňovat zkušenosti. Veškerou aktivitu je samozřejmě možné propojit s Facebookem či Twitterem. Součástí aplikace je mimo jiné možnost zúčastnit se nejrůznějších soutěží o sportovní ceny, tím je tak motivace uživatelů vyhnána na maximum. Díky propracovaným prvkům, možnosti sdílení sportovních zážitků a v neposlední radě díky aktivitě samotných vývojářů, kteří se snaží aplikaci neustále vylepšovat, lze předpokládat, že popularita Endomonda bude i v budoucnu stoupat.


Bacha na zombíky!

Zcela odlišný přístup ke sportu nabízí aplikace „Zombies, run“. Jedná se o mobilní hru, která propojuje realitu, hru a zábavu do jednoho celku. Jak? Zcela jednoduše. Stačí, když si uživatelé nainstalují hru do svého mobilního telefonu, a když si půjdou zaběhat, danou hru spustí. Poté budou dostávat do sluchátek různé pokyny a úkoly – utéci zombíkům, najít lékárničku, zachránit nevinné a mnoho dalšího. Splněné mise vedou k dalšímu odkrývání misí. Jedná se tedy o oblíbené počítačové hry převedené do reálu avšak s velkým bonusem – spojení zábavy a sportu.




Radost, motivace, zábava, socializace
Mobilní aplikace motivující ať již k běhání či jinému sportu se v současnosti vyhřívají na výsluní. Pojďme se pokusit odpovědět na otázku, proč jsou tyto aplikace tak populární a ještě dlouhou dobu populárními zůstanou. Jedním z hnacích motorů je základní lidská potřeba pochlubit se o svůj výsledek s ostatními, ukázat, jak jsme dobří. Díky propojení aplikací s Facebookem či Twitterem to nikdy nebylo snazší.
Lidé jsou mimo jiné velice rádi za svoje výkony odměňováni. Je jedno, zda sladkou odměnu představuje lízátko v první třídě, které jsme dostali za dobré známky či zda se jedná o povýšení v práci. Stejně tomu je i u sportu, který vykonáváme v našem volném čase. Nemusíme za každý náš sportovní výkon dostat zlatou medaili, ale jsme rádi, pokud se nám odtajní nová část herního příběhu, nový cvik nebo když nás pochválí kamarád za dobrý výkon.
Mobilní aplikace jako je např. Endomondo může navíc sloužit jako ukázka kolektivní inteligence – díky sdílení zážitků či výměně sportovních zkušeností, se náš svět stává bohatším, nemluvě o navazování nových kontaktů, které bychom jinak ani nikdy nezískali. V neposlední řadě by měl sport být především zábavou a ne otravnou povinností. Díky zábavným mobilním aplikacím jsou tomu blíže i lidé, kteří nejsou typickými fan-sportovci.

V závěru je možné položit si otázku, zda se kvůli mobilním aplikacím lidé nedostávají od samotné podstaty sportu někam jinam, do jiných světů, které se sportem jako takovým již nesouvisí. Zda si hraním her typu "Zombies, run" či "Stop bomb" nevytváří podivné virtuální reality a podstata sportu tak není nenávratně ztracena. Zda se primárním cílem nestává touha „pochlubit se“ místo obyčejné radosti ze sportu. Za sebe mohu říct jediné - pokud by jen jeden jediný zombík z mobilní hry namotivoval byť jediného člověka k běhání, bude to skvělé. 
Takže: Zombies, run!

Zdroje:







No comments:

Post a Comment