Sunday, April 14, 2013

Soumrak mobilního volání


10.4.2013: Neomezené volání a SMS do všech sítí: cena 3 900 Kč
11.4.2013: Neomezené volání a SMS do všech sítí: cena 749 Kč

Zlevnění o 81 %


Revoluční tarify společnosti Telefónica 02 přišly na český telekomunikační trh jako rána z čistého nebe. Tento krok nastartoval dosud nemyslitelnou změnu na trhu mobilních služeb a jejich zlevnění na zhruba pětinu jejich původní ceny - a to nejenom u O2. Reakce konkurence na sebe totiž nenechala dlouho čekat. Již den po vypuknutí „mobilní revoluce“ nabídla společnost Vodafone svým zákazníkům neomezené volání a SMS do všech sítí za 691 Kč; tedy zlevnila jeden ze svých „Férových“ tarifů (Fér 3299) zhruba o 80 %. Třetí mobilní operátor, T-Mobile, zareagoval prakticky stejně jenom s dvoudenním zpožděním.




Proč se rozhodla společnost O2 takto diametrálně změnit status quo, který všem operátorům vyhovoval a přinášel rekordní zisky? Proč společnosti, které dosud počítaly ve svých tarifech jednotky minut a odeslaných SMS, najednou nabízejí zákazníkům tyto služby neomezeně a za zlomek původní ceny? Situace, která se přihodila byla sice nečekaná, ale nikoli neočekávatelná. Bylo jen otázkou času, kdy se čeští mobilní operátoři přizpůsobí  trendům západního světa, a to dříve, než se přizpůsobí jejich zákazníci.

Je zajímavé sledovat, jak mobilní operátoři přistoupili k takovémuto zlevnění bez mrknutí oka, bez vyhrožování o propouštění zaměstnanců a rušení pracovních míst nebo omezování kvality nabízených služeb. Ti samí operátoři, kteří nám včera s úsměvem prodali jednu službu za bezmála čtyři tisíce, nám jí zcela vážně bez ošívání nabídnou za sedm stovek. Zbláznili se? Ale kdepak - znovu opakuji, že operátoři se jenom přizpůsobují nevyhnutelnému celosvětovému trendu, díky kterému brzy ztratí své dominantní pozice.

Zavedení dostupného neomezeného volání a SMS je první kapitolou procesu, který proběhl a stále probíhá na všech moderních mobilních trzích. Znamená to, že se mobilní volání a SMS dostávají na periferii zájmů lidí a také mobilních operátorů. Přestávají snad lidé komunikovat? To asi ne. Lidé komunikují stejně, možná více, ale „moderněji“. Současné SMS a mobilní volání k „moderní“ komunikaci  zkrátka nestačí. Postačí se rozhlédnou kolem sebe - na zařízení, kterým se (už asi jenom ze zvyku) stále říká telefony. Tzv. chytré telefony mají opravdu s původními mobilními telefony stejné pouze svoje jméno. Jedná se o vysoce výkonné kapesní počítače, jejichž funkce zkrátka nemohou být stále omezovány zkostnatělými SMS a drahým mobilním voláním. Do popředí zájmu se již delší dobu, ale o to sebejistěji, tlačí mobilní internet.

Spolu se vznikem operačních systémů v mobilních telefonech ztratili jejich výrobci, popř. operátoři, kontrolu nad jejich používáním. S boomem mobilních aplikací a také společně s aktivitou internetových gigantů na poli mobilních telefonů  a služeb, se postupně radikálně mění mapy mobilních trhů po celém světě. Do popředí  zájmu se dostává to, co má spotřebitel nejradši – tedy vlídný internet – díky kterému je možné využívat bezpočet atraktivních služeb bez omezení a zadarmo. Tento vývoj je dobře vidět na západních trzích, kde si svou popularitu získaly aplikace a programy jako Whatsapp (posílání zpráv), Skype (internetové volání), ale také stále více populární mobilní přístup k sociálním sítím jako je Facebook a Twitter. V lednu tohoto roku navíc spustila společnost Facebook funkci internetového volání v aplikaci pro iOS. Nezbývá než čekat, kdy Facebook spustí podobnou službu také pro Android a rozšíří nesmírně atraktivní internetové volání i mimo hranice USA.


Vraťme se ale k české „mobilní revoluci“, která je snad po přečtení výše uvedeného trochu srozumitelnější. V příštích letech již nebudeme počítat minuty hovoru nebo počty odeslaných SMS – středem zájmu mobilních uživatelů a operátorů se stane mobilní internet, který svojí atraktivitou nahradí dnes klasické služby mobilních operátorů. Hlavní náplní mobilních operátorů v příštích letech se stane boj o gigabyty internetu, o jeho rychlost, pokrytí a všechno s ním související. Dočkáme se tak zcela jistě dalších „férových tarifů“ jenom na poli datových služeb a mobilního internetu.

Ano, český mobilní trh se mění – mění se ze starého trhu s telefonováním a SMS, na trh s mobilním internetem, který nemilosrdně zválcuje veškerou konkurenci, která mu bude stát v cestě.

No comments:

Post a Comment