Monday, April 15, 2013

Makey Makey - klávesnice z banánu


Počítačová klávesnice. Neměnná nutnost nebo variabilní zábava. 

Klávesnici (angl. Keyboard) má každý, kdo vlastní počítač, telefon, tablet, čtečku knih apod. Můžeme ji chytnout do ruky a ohmatat, jako fyzickou věc. Může být vytvořena pro dotyková zařízení, kde ji můžeme nechat zmizet, ale do rukou ji samostatně nedáme. Je nejspíše nejdůležitějším ovládacím prvkem v práci pro většinu obyvatel naší Země. Dokázali bychom si představit, že klávesnice, jak ji známe, by neexistovala? Jistě by to bylo zajímavé. Klávesnice by vypadala jinak, a nejspíš by plnila stejné nebo dokonce i větší a rozmanitější funkce. Klasickou klávesnice si dokážeme v hlavě zobrazit, ale představu, že můžeme ovládat počítačovou hru pomocí ovoce, plastelíny, vody apod.? Kreativní sen nebo vynález, který se stane skutečností.



Dnes je to realita, kterou je možné si koupit i v České republice. Stvořitelem tohoto zábavného počítačového doplňku je vynálezce JaySilver, který je programátorem hnutí „do-it-yourself culture“. Název tohoto zařízení je MaKeyMaKey. Zmíněné hnutí se zabývá způsobem propojení předmětů každodenní potřeby s moderními technologiemi. Jedním z příkladů tvorby tohoto hnutí, který vynalezl Jay Silver, je elektronická tužka, která umožňuje vytvářet hudbu pomocí kreslení.

Z hlediska použité technologie je možné říci, že se jedná o vytváření malých elektronických impulzů, které počítač, který je spojen pomocí svorky a USB kabelu s vybraným vodivým předmětem, interpretuje tyto impulzy jako klasické stisknutí klávesy nebo pohyb myši. Impulzy se produkují pomocí doteku. Na trhu je možné si MaKey MaKey koupit přibližně za cenu 40 liber. Toto zařízení je velmi jednoduchá sestava obsahující desku, svorky a USB kabel. Zařízení je velmi snadné používat, což ocení především děti, které mohou udělat tlačítko klávesnice téměř z čehokoliv. Společnost pomalu přijímá kreativní produkty. Společenským nebezpečím  tohoto produktu může být i možný marketingový tlak na rodiče dětí. Jelikož ovládání počítače zábavnou formou je zajímavé především pro děti a jednoduché ovládání a zapojení tohoto zařízení k tomu přímo vybízí.  

Co vše MaKey Makey dokáže:

  • hudební nástroj z oblíbeného ovoce;
  • tlačítka ze svých kamarádů, babičky či domácího mazlíčka;
  • taneční podložku z hliníkové folie;
další možnosti záleží na kreativitě a nápadu každého z nás.

Jak pracovat s MaKey MaKey:

1. Připojte MaKey MaKey k počítači.
2. Spojte nějaký předmět s MaKey MaKey.
3. Spojte se i Vy s MaKey MaKey. 
4. Spusťte oblíbenou hru, program, web.
5. Bavte se! :-)

Pomocí systému MaKey MaKey je možné ovládat cokoliv v rámci počítače předmětem, který nás baví. Jelikož MaKey MaKey vysílá počítači stejný signál jako při stisku dané klávesy na klávesnici (tlačítka myši). Počítač si prostě myslí, že MaKey MaKey je regulérní klávesa (nebo myš). 

Kompatibilní materiály, které jsou optimální pro použití s MaKey MaKey jsou:
  • ovoce a zelenina
  • téměř vše ostatní, co je k jídlu
  • plastelína
  • grafit (tužka)
  • lidské tělo
  • voda
  • rostliny
  • samozřejmě kovy (např. mince
Fantazii se meze nekladou u tohoto zařízení funguje vše co, je aspoň trochu elektricky vodivé. 

Kreativní ovládání vhodné pro toto zařízení jsou počítačové hry. Do děje probíhající hry se můžete pomocí ovládání vcítit vskutku rozličnými způsoby. Hry našeho dětství, kdy jsme se zuřivostí nadšence mlátili do klávesnice, aby Mario vyskočil, jsou s dnešními technologiemi nejspíše pasé. Tyto hry si však udržují jistou dávku nostalgie a s novými herními možnostmi by mohly být zase hitem. Ovládat slavného Maria pomocí ovoce, které se našlo v kuchyni, přináší nový rozměr. Ale na jak dlouho?


Hra Mario pomocí MaKey MaKey.

Propojením tohoto vynálezu a staré hry Mario, která vyšla v roce 1992 pod názvem: Super Mario Kart, můžeme spojit začátky počítačových her s možnostmi dnešního náročného spotřebního světa. Tento proces můžeme nazvat technologickou konvergencí. Spolupráce staré technologie a nového vynálezu. Technologickou konvergencí se zabýval např. Henry Jenkins ve své knize Convergence Culture. 

Zdroje:

No comments:

Post a Comment