Wednesday, April 3, 2013

Ještě více "smart" s novými hodinkami

"Věk nezastavíš," slýcháváme často od svých rodičů a prarodičů. Dříve se nám to zdálo jen jako laciné klišé, nad kterým jsme se většinou pousmáli. S postupem let si ale sami začínáme uvědomovat, že na radách starších něco bude. Podobně je to s novými technologiemi. Jejich vývoj lze jen těžko zastavit. A tak, podobně jako vzpomínáme na zážitky z našich mladých let, vzpomínáme i na technologické "vymoženosti", které jsme měli tenkrát k dispozici.

První vlaštovky ve formě mobilních telefonů začaly na naši školu přilétat v deváté třídě. My ostatní ptáci jsme jim tehdy náramně záviděli, nosili domů samé jedničky, chovali se slušně, všechno jen proto, abychom rodné hnízdo také přemluvili k zakoupení mobilu. Zprvu jsme si ve třídě záviděli alcately, které vypadaly jako větší barevné fazole, postupně jsme dospěli až k modrým nokiím 3310. Ty představovaly jakýsi vrchol mezi nižšími pahorky. Kromě zuřivého posílání smsek se na nich dal totiž hrát "had". Při hodinách tak kolovaly nokie po celé třídě a soupeřilo se, čí had bude delší. Fakt, že jsme hrou získávali poznámky a ochuzovali se o přednášené informace, nás ale nepřesvědčil a my vyťukávali dál...

Elektronika nabrala na síle a stala se chytřejší


Nepozornost v hodinách a láska k elektronickým předmětům převyšující důležitost těch školních přetrvala. Co se ale změnilo, bylo technické zdokonalení takových předmětů. Ve třídách základních škol našich mladších sourozenců už nevzniká hádka nad tím, že někdo mobilní telefon má, zatímco jiný ne. Žáci se tam spíš handrkují o tom, že jeden není dostatečně "cool", protože má pouhé "hátécéčko", a druhý zase pořád machruje s novým iPhonem. Jak předznamenal Henry Jenkins, obsahy sice konvergují, sbližují se, technologie ale spíše divergují. Netěšíme se už z jediné "černé krabice", můžeme jich mít hned několik. Různé krabičky ale nabraly i na chytrosti, umí toho daleko víc než dřív. A proto v dnešní době panuje heslo: Čím víc "smart" věcí vlastníš, tolikrát jsi člověkem...

Smartphone bez smartwatches je jako tělíčko bez hlavičky


Ke "smartphonům" se teď nejspíš připojí ještě "smartwatches". Chytré hodinky komunikují s telefonem, umožňují přístup k některým aplikacím telefonu, aniž bychom ho museli vytahovat z kapsy. Jejich koncept není novinkou, na trhu už je nějakou dobu má firma Sony a Motorola a některé další firmy. Dostupné jsou i hodinky Pebble, původní nápad mladých amerických vynálezců, který se podařilo zrealizovat.
 
 
V Česku se dají asi za dva tisíce korun koupit hodinky Sony SmartWatch MN2, které si rozumí s operačním systémem Android. S mobilním telefonem komunikují přes bluetooth. Na trhu jsou rovněž dostupné hodinky od firmy Motorola s názvem MOTOACTV. Jde o GPS hodinky se senzorem měřícím srdeční tep, které rovněž komunikují s Androidem. Fungují i jako samostatný MP3 přehrávač. Dalšími jsou hodinky Pebble. Ty se pomocí svého designu snaží vyřešit velkou slabinu chytrých hodinek v podobě malé výdrže baterky. Místo OLED nebo LCD obrazovky použili jejich autoři elektronický papír, neboli E-paper, který dokáže pracovat na jedno nabití pět až sedm dní. Pebble hodinky upozorňují na příchozí SMS, email, schůzky v kalendáři, volání, příchozí zprávy z Viberu, Facebooku i a na aktivity na Twitteru. Fungují i jako tachometr nebo ukazatel aktuálních údajů pro běžce. S telefonem jsou propojeny taktéž přes bluetooth a rozumí si s operačními systémy Android a Apple.  Získávají od něj informace a přenášejí upozornění na svůj displej.
 
 

Co by to bylo za hodinky, kdyby je nevyrobila i známá zelinářská firma

 
Podle posledních zpráv se dá čekat, že na "hodinkový" trh nastoupí i větší firmy jako Apple, Samsung, Google nebo BlackBerry, které by mohly jejich využití a úspěch o něco zvýšit. Zatímco Samsung probíhající přípravy na projekt chytrých hodinek potvrdil, Apple a Google strategicky mlčí. Podle spekulací ale obě firmy na konceptu a výrobě chytrých hodinek pracují.
  • Apple podle článku na stránkách deníku The New York Times pojmenuje své hodinky iWatch a použije na ně technologii Willow Glass. Tím se myslí speciální ohebné sklo s dotykovou vrstvou, které umožní vytvořit zakřivený design displeje. Na rozdíl od již existujících hodinek jiných firem, by se s nimi mělo dát telefonovat, využití by mohly najít ale i u mobilních plateb nebo při navigaci. Podle deníku budou vybaveny stejným operačním systémem, jaký používají iPhony nebo tablety iPad (iOS). Na trhu by se prý měly objevit ještě letos.
 
  • Hodinky korejské firmy Samsung by se měly jmenovat Samsung Galaxy Altius. Měly by obsahovat modul pro data, proto se dá nejspíš počítat s nanoSIM kartou. Operačním systémem zřejmě nebude Android, ale nový proprietární systém nesoucí název AltiusOS beta2.
  • Vnitřnosti hodinek od Googlu by měly být vybaveny kamerkou, GPS a kompasem, pomocí nichž by měly poznat, kde se jejich majitel nachází a co je kolem něj. Tyto informace by měl zobrazit poloprůhledný displej, který tak rozšíří realitu (augmented reality) o navigační šipku, popisky zboží v obchodě, ukazatele památek a podobně.
  • Kanadská společnost RIM zase připravuje náramkové hodinky, které při bezdrátovém připojení se smartphonem BlackBerry zobrazí došlé zprávy, příchozí hovory a další informace. Hodinky nejspíš ponesou název inPulse, kdy je firma uvede na trh zatím není jasné.

"Davaj chytré časy!"

 
Existující produkty zatím využívají spíše sportovci, které zajímají přesná čísla, měří si, jakou vzdálenost uběhli, kolik kalorií spálili, nebo jakou mají tepovou frekvenci. Mezi touto cílovou skupinou jsou chytré hodinky velmi úspěšné, otázkou je, zda najdou své uplatnění i u běžných uživatelů. Kromě výše zmíněných výhod doprovází jejich funkčnost i nevýhody. Kvůli malé baterce vydrží nabité poměrně krátkou dobu, a komu by se na malém displeji chtěla číst drobná písmenka. Ať tak či tak, teprve budoucí vývoj nám ukáže, zda budou smartwatches fungovat spíš jako přídatná zařízení k chytrým telefonům nebo, zda-li je postupně celé nahradí...a děti ve školách si nebudou poměřovat svoji "chytrost" podle telefonů, ale začnou na sebe pořvávat: "Davaj chytré časy!"
 

1 comment:

  1. No nevím. Manželka ty chytré hodinky má, tak jsem to zkoušel a není to prostě nic pro mě. Já jsem rád, že zvládám ovládat svůj chytrý telefon, který jsem si nedávno koupil tady odtud https://www.f-mobil.cz/mobilni-telefony Je to můj první dotykový telefon, takže mi chvilku trvalo než jsem si na to zvykl.

    ReplyDelete