Thursday, April 11, 2013

Google Trekker a Street View Hyperlapse


Aplikace Street View, která funguje v rámci Google Maps a Google Earth, nabízí stále nové možnosti prohlížení nejrůznějších míst světa. Její základní podoba je založena na poskytování panoramatických snímků pořízených nejčastěji prostřednictvím devíti směrových kamer s GPS, umístěných na automobilech a snímajících prostředí, jímž právě projíždí. V místech, kam se s vozy jen těžko dostává, jsou využívány upravené tříkolky nebo dokonce sněžné skútry, poskytující fotografie zejména z lyžařských středisek. V polovině roku 2012 však Google zveřejnil informaci, že chtějí aplikaci rozšířit o nejrůznější turistické stezky a místa, jež nejsou přístupná skrze dopravní prostředky. Projekt byl nazván Google Trekker a první zvolenou lokací se stal Grand Canyon ve Spojených státech amerických.

Od počátku roku 2013 je tedy možné využít Street View i na místech jako jsou stezky Bright Angel či South Kaibab, údolí řeky Colorado nebo tamní kráter po meteoritu. Projekt by měl usnadnit zejména plánování cest nejrůznějším dobrodruhům, neboť mapuje mnohdy i nepoznané oblasti. V současnosti pokrývá kolem sedmdesáti pěti mil tras a cest, čímž poskytuje komplexnější představu o podobě místa a ulehčuje tak orientaci. Díky tomu by pravděpodobně také mohl pomoci při hledání ztracených cizinců a turistů. Celá kolekce třistašedesátistupňových záběrů a fotografií byla pořízena chodci, kteří měli těžké konstrukce s kamerami umístěny na zádech a procházeli vytyčeným terénem. Díky nim je dnes možné spatřit více než devět a půl tisíce obrazů z této oblasti. Jaká další místa budou tímto způsobem poznávána, zatím není zveřejněno.



V rámci uvedení Google Trekker se hovořilo také o možnosti fungování aplikace na Google Glass. Vlastníci brýlí by se tak mohli podílet na objevování nejrůznějších míst a být prvními, kdo umístí jejich obraz do Google Maps.

Podle Drew Olanoffa se svět díky těmto technologiím zdá být menší a stává se méně strašidelným.

Vedle této aplikace byla také počátkem dubna tohoto roku spuštěna Hyperlapse Street View, jež obrázků z Googlu využívá a zdokonaluje prozatímní způsob prohlížení, které bylo možné jen statickým pohledem. Umožňuje totiž snímky spatřit jako zrychlené video trasy, již si uživatel zvolí. Projekt zaštiťuje torontská společnost Teehan+Lax, která se snaží vymýšlet nové kreativní využití existujících technologií.

Pro vlastní vytvoření Hyperlapse stačí na stránkách http://hyperlapse.tllabs.io/ umístit na mapu body A a B, zvolit úhel pohledu a stisknout tlačítko Create. Aplikace následně vytvoří video z jí dostupných snímků. Nejlépe funguje v prohlížeči Google Chrome. Lidé si tak mohou projet například svou plánovanou cestu, kolem jezera Lago di Garda, kam se chystají na dovolenou. Na trase se mohou zastavovat a otáčet.

Z prvních uživatelských zkušeností vyplývá základní nedostatek aplikace. Tím je délka videa, která je ve všech případech stejná a dlouhé trasy jsou tak zbytečně rychlým sledem jednotlivých obrázků. Čím je však úsek kratší, tím je lepší možnost pozorování detailů. Na stránkách cnews.cz zároveň Lukáš Václavík píše, že díky různě starým snímkům, které jsou ve Street View dostupné, může také docházet k nepřiměřené změně počasí v dané animaci. Přečteme-li si však ostatní reakce a komentáře v diskusích, zjistíme, že lidé jsou z této novinky nadšeni a líbí se jim.

Autoři projektu na svých stránkách zveřejňují také zdrojový kód (https://github.com/TeehanLax/Hyperlapse.js), díky čemuž si mohou uživatelé Hyperlapse upravit podle svých představ. Změnit mohou například kvalitu obrázků, délku animace nebo si nastavit vlastní otáčení záběru.

No comments:

Post a Comment