Monday, August 27, 2012

ICT, kulturní kapitál a mladí lidé

Esej shrnuje studii Jo Tondeura, Ilse Sinnaeve, Mieka van Houtte a Johana van Braaka "ICT as cultural capital: The relationship between socioecenomic status and the computer-use profile of young people". Autoři se v této studii zabývají otázkou, zda je možné považovat používání informačních a komunikačních technologií za kulturní kapitál v tom smyslu, ve kterém o něm hovoří Pierre Bourdieu. Jejich výzkum se zaměřil na to, jestli socioekonomický status studenta ovlivňuje možnost přístupu k ICT a zejména ke  kompetencím, které jsou  pro plné využití potenciálu ICT třeba.   

Zdrojová studie:

Tondeur, J., Sinnaeve, I., van Houtte, M., van Braak, J. ICT as cultural capital: The relationship between socioeconomic status and the computer-use profile of young people. New Media & Society. 2011, vol. 13, s. 151 – 168. Dostupné z: URL: http://nms.sagepub.com/content/13/1/151

1 comment:

  1. Já myslím, že dneska už je přístup mladých k ICT úplně v pohodě. Naopak samo ICT se o mladé mozky zajímá. Je pravda, že zaměstnávat mladé lidi je trochu jako přistupovat k nim jako ke kulturnímu kapitálu, protože to jsou trochu sněhové vločky. Na druhou stranu, když jim jednou za čtvrt roku uspořádáte teambuilding a dáte jim tři dny sickdays, tak jsou spokojení. :))

    ReplyDelete