Monday, September 5, 2011

Typy uživatelů fantasy sportů a jejich motivace

Více než 15 miliónů lidí se účastní online fantasy sportů, které sportovním fanouškům umožňují užívat si jejich oblíbené sporty mimo stadion. V roli majitele klubu draftují do svého fantasy sportovního týmu hráče ze všech profesionálních lig na světě, kteří pak soupeří s dalšími fantasy týmy na základě statistik skutečných hráčů. Tím, že ligy usilují o skutečnou hru, mohou majitelé lig podnikat takové kroky jako je obchodování s hráči, rozvazování nebo podepisování smluv s nimi, nebo třeba sázení na zápasy.

Každoroční nárůst času a utracených dolarů přivedl Lea K. Farquhara a Roberta Meeedse k výzkumu uživatelů fantasy sportů. Pro výzkum si záměrně vybrali Q-metodologii, která uživatele nutí porovnáváním jednotlivých výroků skutečně uvažovat o prioritách. Autoři nakonec rozlišili pět typů hráčů, přičemž ty nejběžnější označili jako příležitostné hráče, kvalifikované hráče a izolacionistické hledače vzrušení. Jednotlivé typy uživatelů se vyhranily dvěma odlišnými primárními motivacemi - vzrušením a sledování statistik. Minimální sociální interakce uživatelů fantasy sportů v této studii ukazuje, že ne všechna online společenství jsou budována vztahy.

Výzkum zdaleka nepostihl všechny typy uživatelů, už jen tím, že se zaměřil pouze na vysokoškoláky. Za probádání stojí zejména závislí hráči. V USA se totiž fantasy ligy stávají doslova posedlostí. Majitelé lig několikrát denně kontrolují Internet, čtou magazíny pro sportovní skauty a sledují ESPN, celosvětové sportovní zpravodajství.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1083-6101.2007.00370.x/full

No comments:

Post a Comment