Wednesday, December 8, 2010


W.i.t.c.h.

Při zadání kouzelného slovíčka witch do vyhledávače vám vyjede množství různorodých odkazů od haloweenských převleků po Women's International Terrorist Conspiracy from Hell (feministické aktivistky v USA).
Tečky umístěné mezi jednotlivá písmenka w.i.t.c.h jsou však doslova klíčem ke novým světům.
W.i.t.c.h. se jeví jako pouhý komiks pro děvčátka školou povinná, nicméně při bližším prozkoumání je to značka zahrnující široké spektrum produktů. Protože ještě W.i.t.c.h zcela nepodstoupila klasickou cestu komiksu do povědomí lidi komiks-kreslený seriál-film(v tom je tak trochu poráží konkurenční WINX), je více než pozoruhodné v kolika podobách se již tato značka dokázala objevit. Pro pořádek by snad však bylo záhodno W.i.t.c.h trochu představit.
W.i.t.c.h. je ve své původní podobě komiks o pěti náctiletých dívkách- Will, Irmě, Taranee Cornelii a Hay Lin, jenž ze dne na den získají nadpřirozené schopnosti, díky nimž mohou ovládat živly. V kombinaci s běžnými teenagerovskými problémy jako je škola, rodina a samozřejmě láska tak mají hrdinky a tudíž i čtenáři o zábavu postaráno. Zajímavým sociologickým faktem je velmi pestré rodinné zázemí hlavních postav- Will bydlí se svou rozvedenou matkou, Irma má milující macechu, Taranee je černoška a je adoptovaná, Cornelie je z „řádné“ ale snobské rodiny a Hay-lin reprezentuje imigrantskou část populace. Jejich kulturní i povahové rozlišnosti podporují komplexnost celku. Dívky stejně jako běžní superhrdinové mají svá tajná alterega, díky nimž se stávají strážkyněmi míru a rovnováhy ve vesmíru. Ten jako každé větší díla má své původní prvky. Kromě země je možno nahlédnout do Meridianu- hlavního města Mezisvěta, Ankharty či Kondrakaru- sídla velké rady jakožto ultimativní autority vesmírného pořádku.
Důležitým aspektem je propracovanost charakterů postav. Nemají jen prvoplánově dobré vlastnosti, ale i své slabiny a děsy a mánie, které nefungují na bázi „jednou překonám a jsem v klídku“, není to jednorázová výzva, nýbrž součást běžného života.
Komiks vznikl v roce 2001 v Itálii, odkud se za pomoci Walt Disney Company rozšířil po celém světě. Ke standardním 12 číslům ročně postupně přibyly speciály jako Srdce Kondrakaru, Planeta Kluků a další, jenž hlouběji představuje život hlavních i vedlejších
(především mužských) postav. Celé w.i.t.c.h. universum je vystavěno na transmediálním principu- již zmíněné speciály, knihy radící jak na vztahy či novely s dalšími příběhy
(odehrávají se mimo standardní rámec času, prostoru a aktuální situace základní dějové linie) dokreslují svět, jenž si nezadá s tím Harryho Pottera či Zeměplochou. Podporu značky lze dohledat i v jiných médiích. V roce 2004 spatřilo světlo světa seriálové zpracování, jenž více či méně reprodukovalo komiksový základ.
Nedlouho poté vnikla i počítačová hra.
Jako je velmi často vidět i u jiných komikových superhrdinů w.i.t.c.h. se dočkaly svého spodobnění i ve formě hraček, školních potřeb, oblečení, kosmetiky, či ložního prádla.



Důkazem, že w.i.t.c.h. patří ke kultovním záležitostem jsou především aktivity vztahující se k tomuto fenoménu. Na internetu se dají najít oficiální i neoficiální fanouškovské stránky, jejichž součástí jsou všem přístupná fóra. To podléhá principům kolektivní inteligence-názorem či dalšími formami projevu může přispět opravdu každý. Také existují stránky, na nichž lze najít i čísla časopisu a kde skenování, překládání a editace není prací jednoho autora, ale jedná se kolektivní dílo. To i přes svojí ilegální podstatu (přece jenom je to porušování autorských práv a jde tedy o pirátství) je počin veskrze dobročinný. Na hlavní stránce a v mnoha příspěvcích správce upozorňuje na fakt, že celá existence „scanů“ má za účel poskytnut komiks těm, kteří k němu nemají ve svých domovinách přístup.
Na internetu lze pomocí portálu youtube shlédnout velké množství videí věnované představení hrdinek či popisování jejich milostného života. A také, jak je v dnešní době snad již samozřejmostí, existuje i fanouškovský profil na facebooku. O významu w.i.t.c.h svědčí i pokus převedení komiksu do manga podoby, který však neuspěl především kvůli velké konkurenci v této sféře.


Dalším výrazným aspektem je aktivita samotných redakcí v jednotlivých státech. U nás například se několikrát do roka pořádají „slety“ fanoušků w.i.t.c.h., na které dorazit bez stylového kostýmu je téměř faux pass. Dalším příkladem pruduct sage je stránka časopisu věnovaná došlým příspěvkům čtenářů - článkům, tipům a především obrázkům.
Pakliže bychom chtěli charakterizovat w.i.t.c.h. může říci, že je to značka (v původním brand smyslu), další z nepřeberného množství komiksu či složitý sociálně-kulturní fenomén vhodný k podrobnějšímu zkoumání, hlavně je to ale universum, ve kterém je dominantní jeden prvek vyzdvihovaní důležitosti přátelství a mezilidských vztahů a to je jeho hlavní přínos fenoménu w.i.t.c.h., to je jeho poselství.

No comments:

Post a Comment