Sunday, December 5, 2010

Domácí knihovna – slovo v budoucnosti dávno zapomenuté?


Knihy tvoří naší civilizaci a jako takové se dají označit za udržovatele inteligence celé společnosti, protože nesou nejdůležitější objevy, vynálezy, myšlenky, fakta, či příběhy v pamětích listů, na kterých jsou napsány. O historii knihy se dozvíme na internetu spoustu informací a v základní definici, která ji charakterizuje, je označení, že je psaná v papírové podobě, tedy na popsaných listech papíru, které jsou k sobě nějakým způsobem spojeny. V dnešní době, v době 21. století ovšem přichází do našeho podvědomí důležitý fenomén, který v budoucnu začne ovlivňovat naše vnímání knihy jako takové, označení té modernější dcery knihy – je Ebook – neboli elektronická kniha.

Elektronická kniha je zobrazení jakéhokoliv psaného textu v elektronické podobě. V současné době se především stále jedná o přepis nebo o kopie knih existujících. Ovšem důležité je zdůraznit, že lidstvo je ve svém vývoji nezadržitelné a pokud dříve staří učenci psali texty na papyrus, v budoucnu se můžeme dočkat toho, že papírová podoba knížky bude sloužit jako oblíbený předmět návštěvníků muzea. Elektronická kniha by zřejmě neexistovala bez internetu a internet by neexistoval bez jeho uživatelů. Stejně jako noviny by neexistovaly, pokud by je jejich čtenáři nekupovali, knihy by neexistovaly, kdyby se za ně neplatilo?

Ano, tištěné knížky stojí peníze, v mnoha případech stojí velké částky, které si mnohdy čtenáři nemohou dovolit, ovšem je zde další možnost, jak si knihu opatřit. Pokud vám nebude vadit, že bude v elektronické podobě, zaregistrujte se do Ebook blogu a knihu si jednoduše objednejte. Je to váženě tak jednoduché?

To už jsme ovšem u směny, u toho, jak si knihu v elektronické podobě opatřit, u toho, co je blog, kde jeho uživatelé píšou o knížkách. Před pochopením tohoto světa vám sdělím něco o historii Ebook.

První možnosti existence elektronické knihy sahají až do roku 1945, do USA, přesněji k vědci Vannevaru Bushovi, který svými chytrými myšlenkami sestrojil přístroj s názvem „MEMEX“. Tento přístroj by se dal označit za předchůdce prvopočátků stolního počítače, vypadal v podstatě jako psací stůl nebo psací komoda, jak byl také do češtiny překládán jeho vzhled. Memex nebyl ovšem nikdy sestrojen v reálné podobě. Již v memexu se počítalo s četbou textů v elektronické podobě a sám vědec si do něj chtěl vložit všechny své oblíbené knihy.

1. ledna 1967 tým z Brown University v čele s Adriesem van Damem uveřejnil informaci, že byla objevena metoda, jak shromažďovat a zobrazovat text na počítači.

První opravdovou digitální knihou je označovaná kniha s názvem Afternoon od Michaela Joyceho, zde již datujeme rok 1987.

V roce 1990 firma SONY uvedla na trh první přístroj, který byl schopen číst text, hrát hudbu a uchovávat data.

Od roku 1998 poté můžeme hovořit o tom, že na trhu existují přístroje, které označujeme jako Ebook reader. V celkovém pojetí je potom dnes několik možností, jak se dají elektronické knihy číst, buď na počítači (nejpohodlnější je zobrazení v pdf, protože zobrazuje kopii knihy v její reálné podobě), v přístoji, který je k tomu určen, v mobilu, či v mp3ce.

O existenci elektronické knihy a její historii bylo řečeno dostatek k tomu, abychom se mohli začít věnovat tématu hlavnímu, vzniku blogů, ve kterých si čtenáři předávají knížky, odkazují na linky, či torrenty, ze kterých lze potom knihy získat. Tyto komunity se často tváří velice uzavřeně. Nechtějí si mezi sebe pustit nikoho, kdo by se o knihy opravdu nezajímal a tak existuje několik blogů, do kterých je nutné se zaregistrovat. Pokud vás neláká četba knih v anglickém jazyce, těch důležitých, kde se dají sehnat dobré knížky je v českém prostředí pár, vybral jsem si dva: http://www.ebookforum.cz/ a http://palmknihy.cz/www/index.php. Oba blogy jsou v podstatě podobné a registrace je bezplatná.

Jedna internetová stránka, která nabízí ke stažení elektronické knihy je potom opravdu na principu členství a na registraci se musí čekat. Dále se již začínají rozvíjet projekty firem, které budou v budoucnu elektronické knížky prodávat, zatím je ovšem v našem prostředí tento druh prodeje knih velice nepatrný.

Na blogu si uživatelé navzájem sdělují dojmy z přečtených knih, uveřejňují o sobě informace, tedy informace z oblasti četby oblíbených knih. Doporučují si navzájem knihy a důležité je, že si pro sebe knihy navzájem shání. Proto jsem psal o tom, že si na internetu knihu objednáte. Princip funguje podobně jako anonce nabídky a poptávky – to znamená, že je zde podsložka „nabízím“ a „hledám“. Uživatelské prostředí opravdu drží pospolu a přeneseme-li se z virtuální reality do té běžné, tak lze tuto komunikaci mezi uživateli označit tak, že si navzájem pomáhají. Protože sehnat knihu mnohdy také znamená půjčit si ji a naskenovat ji, potom tuto naskenovanou knihu nahrát do elektronického uložiště a to poskytnout dalším uživatelům. Zatím doba elektronické knihy nepostoupila tak daleko, že by knížky v češtině byly pouze v elektronické podobě, proto vášniví čtenáři musí buď přepisovat, nebo skenovat.

Blogy, které se zabývají elektronickými knížkami, nenabízejí pouze možnost opatřit si knihu, projevuje se zde opravdový zájem čtenářů o knížky a ti si navzájem sdělují dojmy z přečtených knih, knihy doporučují, či od jejich přečtení odrazují. Běžní čtenáři se tak prostřednictvím internetového prostředí stávají recenzenty. Dané informace z pohledů uživatelů bývají někdy scestné, proto častokrát dochází i k hádkám v komentářích o knihách. Blogy mají svá pravidla, které je nutno dodržovat, jejím porušením může dojít k tomu, že je uživatel z blogu vyloučen. Příspěvky jsou tedy někým sledovány, zda jsou vhodné. Mnohdy jsou ovšem pravidla zavádějící, nabádají k tomu, že nelze porušovat zákony České republiky, v těch se ovšem tato distribuce knih protizákonnou stát může, nejen že dochází k porušování autorských práv, důležitější ovšem je, že za knihy se neplatí. Je to podobné jako se stahováním hudby z internetu, je pouze otázkou času, kdy dojde k postihování tohoto chování na internetu.

Pokud je pro vás čtení koníčkem, doporučuji si obstarat Ebook reader a zaregistrovat se do blogu, kde můžete sdělovat své dojmy z knih, stát se jejími recenzenty a stahovat doporučované knížky od dalších uživatelů. Ovšem pozor, tato zábava bude jistě časově omezena, jednou se dostanete do pozice toho, kdo porušuje zákon.

Filip Říha

1 comment:

  1. Ve firmě jsme řešili velkou domácí bibliotéku plnou několika opravdu vzácných kousků, alespoň dle majitele. Já se v tom moc nevyznám. Nakonec jsme zabezpečili a zabránili vniknutí. Dle odhadu pojišťovny to byla knihovna v hodnotě hoodně přes milion. Pán byl trochu excentrický a výstřední, takový klasický filantrop, který si ty knížky kupuje jen pro to, že může. Podle mě ani on sám moc nevěděl, jaká díla v té knihovně má.

    ReplyDelete