Tuesday, November 30, 2010

Královna detektivek


Agatha Mary

Claissa Mallowanová, rozená Millerová, Angličanka, narozená v typicky viktoriánské rodině roku 1890 a nejznámější spis

ovatelka všech dob, by letos oslavila své 120. narozeniny. Že vám její jméno nic neříká? Zkuste jakýkoli internetový vyhledavač a velmi rychle zjistíte, že se jedná o královnu detektivních příběhů a nejlépe prodávanou autorku svého žánru, Agathu Christie. Podle neznámého zdroje, který přispěl v rám

ci rozšíření kolektivní inteligence na web http://cs.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie ji v počtu prodaných knih (zhruba 2 mld. v angličtině a 1 mld. v dalších 103 jazykových mutacích) předstihují pouze William Shakespeare a Bible. Publikovala přes 80 románů, povídkových knížek a divadelních her.

Jedná se o fenomenální spisovatelku, která v kyberprostoru zaujímá poměrně velký prostor. Její kompletní dílo v elektronické podobě patří i do Projektu Gutenberg. Jedná se o dobrovolnickou snahu digitalizovat, archivovat a distribuovat elektronická díla http://www.gutenberg.org/catalog/ .

Byl založen roku 1971 a je nejstarší digitální knihovnou. Většina děl, které obsahuje jsou plné texty knih se statusem volného díla a do této kategorie patří i tvorba Agathy Christie a to nejen v angličtině. Stejně tak najdeme nepřeberné množství ukázek a odkazů na on-line knihy v češtině na http://ld.johanesville.net/ .


Letošní výroční rok je ale přece jen jiný. Jeden z největších nakladatelských domů Knižní klub, který provozuje i stránky http://www.knizniweb.cz/ se rozhodl díky tomuto významnému výročí vyhlásit zajímavou soutěž. V rámci produsage vyzvali své čtenáře, aby se na chvíli stali slavnou spisovatelkou, půjčili si její postavy a pokusili se napsat detektivní povídku, která by zaujala i ostatní. Na serveru http://www.agatha-christie.cz/ mohli samozvaní detektivní spisovatelé prezentovat své výtvory a ostatní hlasovali pro ten, který je nejvíce zaujal. Soutěž byla 31. října 2010 ukončena a nejvíce čtenáře zaujala povídka s názvem „Ty můžeš“.


Možná ta slova měla pochopit lépe… Odkdy nechávají mrtví pozůstalým obálky místo závěti? Proč zrovna její obálka obsahovala nejkratší text? Marně seděla v obrovské knihovně na zemi opřená o nástěnný koberec.

Jmenovala se Pavla, mohlo jí být něco přes dvacet. Před půl rokem jí zemřel děda. Dlouho tomu nikdo nechtěl uvěřit, jeho život totiž celý oplýval vtipem. Ale že by se pustil takhle daleko, to nikdo nechtěl připustit.

Asi před šesti měsíci uspořádal Monsieur Roi, jak si s nadsázkou říkal, rodinnou oslavu. Nikdo z příbuzných nevěděl, kdo a co slaví a proto všichni sehnali univerzální dárky. Poukázka na nákup potravin, knih, nebo oblečení přece nikomu neublíží...“


Dá se říci, že tato povídka patřila k těm povedenějším a získala takřka tisíc hlasů, našla se ale i taková, pro kterou nehlasoval nikdo. Byl to velmi zajímavý projekt tohoto nakladatelského domu, který v České republice patří mezi ty největší a nejstarší. Pochopili, že jejich čtenáři netouží jen sedět doma a o samotě konzumovat díla, která jim oni nabízejí, ale že se doba změnila a s pomocí „nových médií“ je možné, aby i člověk, který nikdy nesebral odvahu něco publikovat, případně byl ve své publikační snaze odmítnut, mohl své dílo za minimum peněz zpřístupnit široké čtenářské veřejnosti.

Karolína Hejná

No comments:

Post a Comment